|
||
جمعه 8 ارديبهشت 1391برچسب:, :: 14:12 :: نويسنده : علی رحمانی توجه : هدف این مطلب صرفا آموزش است و به هیچ عنوان حتی به کاربران حرفه ای نیز انجام عمل مطرح شده توصیه نمی گردد. در اینجا به تمام نکات جانبی و خطرات احتمالی و چگونگی کنترل کارها و اجتناب از خطر نیز اشاره می کنیم .در هر صورت به شما مطالعه این مبحث را تا انتها توصیه می کنیم اما اگر وارد عمل شدید نویسنده هیچ مسئولیتی را در این رابطه بر عهده نمی گیرد !می دانیم که تمامی اعمال رایانه به صورت گسسته و نه به صورت پیوسته انجام می پزیرد. علت اینکه ما کارها را به صورت پیوسته می بینیم آن است که فاصله بین دو عمل بسیار کوتاه است.این دقیقا همان چیزی است که به آن سرعت Clock یا پالس ساعت می گوییم و سرعت پردازنده ها نیز با این واحد بیان می شود.مثلا هنگامی که می گوییم سرعت پردازنده ای 800 MHz است به این معنا است که قلب پردازنده در هر ثانیه 800 میلیون بار ضربان میکند و بین هر دو ضربان رایانه هیچ کاری انجام نمی دهد !! سرعت یک CPU از حاصلضرب دو عدد که یکی سرعت FSB و دیگری حاصلضرب ( multiplier ) نام دارد به دست می آید .مثلا پردازنده ای که سرعت FSB آن 200 MHz و ضریب آن 15 است فرکانس پالس ساعت آن یا به عبارتی سرعت آن 3.0 GHZ خواهد بود: 15 * 200 MHz = 300 MHZ = 3.0 GHZ شرکت های تولید کننده CPU همچون Intel و AMD با مطالعات بسیار و توسعه فناوری های خود روز به روز بر میزان دو عدد فوق می افزایند تا سرعت پردازندهای آن را افزایش دهند.بعد از تولید و تست ,قطعه حاصل به یک سرعت استاندارد می رسد که پردازنده در آن سرعت بهترین عملکرد را دارد.سپس آن پردازنده را با آن سرعت ارائه می کنند.
==> OVERCLOCKING:
هر پردازنده قادر است با سرعتی بیشتر از آنچه برای آن تعیین شده است کار کند.اما در این هنگام انرژی بیشتری مصرف نموده و گرمای بیشتری تولید می کند.این مساله نتنها در مورد CPU ها بلکه در مورد هر قطعه ای که بر مبنای پالس ساعت کار می کند ( مثل RAM , کارت گرافیک و ... ) صدق می کند.اما این افزایش سرعت به چه مقدار است ؟ معمولا افزایش سرعت پردازنده ها در شرایط مطلوب در زمان OVERCLOCKING , 10 در صد و در بهترین حالت 15 در صد سرعت کل پردازنده است . به عنوان مثال سرعت یک پردازنده 2 GHz ممکن است بعد از OVERCLOCKING به 2.3 GHz برسد.برای OVERCLOCKING هم CPU و هم مادربورد باید قابلیت پشتیبانی از این عمل را داشته باشند. برای افزایش سرعت CPU باید یکی از دو مقدار FSB یا ضریب افزایش یابد تا در نتیجه آن سرعت کل پردازنده نیز زیاد شود.برخی از مادربورد ها امکان تغییر ضریب را از میان برداشته اند و در حقیقت این میزان را قفل نموده اند.بنابراین تنها راه باقی مانده افزایش FSB است که با اعمال ولتاژ بیشتر به CPU و دیگر مسائل حاشیه ای این عمل ممکن می شود. به علت اینکه در هنگام OVERCLOCKING انرژِ بیشتری به CPU اعمال می شود و سرعت عمل آن نیز افزایش می یابد گرمای بسیاری در این میان تولید می شود که بسیار بیشتر از حالت عادی است . بنابراین اگر این گرما مهار نشود براحتی CPU و حتی مادربورد خواهد سوخت.تازه این اولین احتمال است.احتمال صدمه دیدن هریک از اجزای رایانه از قبیل رم , کارت گرافیک و ... نیزوجود دارد زیرا تمام این اجزا به طور تنگاتنگ با CPU در ارتباطند و سرعت خود را با آن تنظیم می کنند.به همین دلیل است که تولید کنندگان پردازنده ها و دیگر قطعات هیچ گونه تعهد و مسئولیتی در قبال انجام OVERCLOCKING نمی پذیرند.حتی در صورتی که قطعات دارای ضمانت یا گارانتی نیز باشند این ضمانت از بین خواهد رفت و در صورتی که CPU از این عمل جان سالم به در برد و در عملی دیگری که در فهرست ضمانات قرار داشت آسیب ببیند دیگر مشمول گارانتی نخواهد بود.
==> سری که درد نمی کند ....
شاید بپرسید که چرا سری را که درد نمی کند دستمال ببندیم.چرا باید کا به این خطرناکی و پر دردسری انجام شود؟ در پاسخ باید بگوییم که برای کارهای معمولی و روزمره نتنها این کار ضرورتی ندارد بلکه عاقلانه نیز نیست.اما برای کاری که مثلا با ده ساعت پردازش معمولی مداوم انجام می پذیرد با انجام OVERCLOCKING این مقدار مثلا به 8/5 ساعت کاهش می یابد و اگر این کار طبق اصول انجام شود بسیار مفید خواهد بود. این برای اشخاصی که زمان برای آنها اهمیت دارد مقدار کمی نیست و بسیار موثر است.اما در صورتی که زمان برای شما مهم نیست ترجیح بر آن است که زمان بیشتری را صرف کنید اما اجازه دهید CPU هم نفسی بکشد.زیرا در هر صورت با رعایت تمامی اصول نیز از عمر مفید CPU کاسته خواهد شد .اما در نظر داشته باشید که شما با خرید یک CPU مثلا 3 GHz و پرداخت مبلغ متناسب با آن کار معادل یک پردازنده 3.4 GHz را انجام می دهید.
==> از کجا باید شروع کرد ؟
همانطور که قبلا نیز ذکر شد برای OVERCLOCKING باید هم پردازنده و هم مادربورد از این عمل پشتیبانی نمایند.نوع مادربورد در میزان OVERCLOCKING بسیار موثر است. برخی از مادربورد ها که اصطلاحا با این عمل دوست هستند ( OVERCLOCK-Friendly ) بیشترین میزان OVERCLOCKING را در بر خواهند داشت. برای شروع کار شما می بایست بخش مربوط به OVERCLOCKING را هم در دفترچه همراه CPU و هم در راهنمای مادربورد خود به دقت مطالعه نمایید و از قابلیت های آنها مطلع شوید. چون انواع مادربورد ها متفاوت هستند یک روش خاص و استاندارد وجود ندارد که مستقیما به آن اشاره کنیم.اما معمولا در هنگام شروع کار رایانه وقتی وارد Setup رایانه و تنظیمات BIOS آن می رویم بخشی مربوط به این مسائل وجود دارد.با ورود به این بخش معمولا تمامی تنظیمات دارای مقادیر استاندارد یا اتوماتیک هستند که بهترین مقادیر ممکن برای آنها تعیین شده است.در گزینه های دیگر اعدادی وجود دارند که هر یک گویای مواردی از قبیل سرعت پردازنده , میزان افزایش سرعت در هنگام OVERCLOCKING , میزان ولتاژ اعمال شده به پردازنده و ... هستند که می توان آنها را به دلخواه تغییر داد.نکته بسیار مهم که در اینجا باید به آن اشاره کرد آن است که هیچ گاه یکباره از مقادیر زیاد استفاده نکنید زیرا همانطوری که قبلا نیز ذکر کردیم ممکن است موجب سوختن CPU و یا هر قطعه دیگری شود .همیشه می بایست از مقادیر کم شروع کرد و عملکرد سیستم را با توجه به آن مقادیر با استفده از نرم افزار هایی که در ادامه ذکر می کنیم بسنجید.سپس قدم به قدم و کم کم بر این میزان ها افزوده تا به یک مقدار مناسب دست یابید.
==> دو چشم دیگر قرض کنید
همانطور که می دانید در کارخانه های بزرگ که در انها کوره های مختلف وجود دارد اتاق های کنترل با تجهیزات دقیق و افراد متخصص در نظر گرفته شده اند که لحظه به لحظه وضعیت کوره ها را از نظر دما- میزان حرارت –گرما و..... تحت کنترل دارند.غفلت آنها ممکن است خطرات بزرگی همچون انفجارات بزرگ را در پی داشته باشد .کار شما نیز در زمان OVERCLOCKING همانند این افراد متخصص خواهد بود و اتاق های کنترل شما همان ابزارها و نرم افزار های کنترل وضعیت و دمای CPU است با این تفاوت که غفلت شما فقط باعث سوختن اجرای رایانه می شود !! بنابراین دقت و حوصله لازمه اقدام به این عمل است. همانطور که می دانید در این میان گرمای زیادی تولید می شود که می بایست از محیط خارج شود.بنابراین در صورتی که فن خنک کننده قوی ندارید می بایست CPU خود را به یک فن قوی مجهز کنید. برخی افراد که OVERCLOCKING را به صورت حرفه ای دنبال می کنند رایانه های خود را طبق اصول خاصی به خنک کنندهای آبی مجهز می کنند تا سرعت جذب و تبادل گرما را افزایش دهند.محیط عمل نیز می بایست یک محیط نسبتا خنک باشد.کار در یک اتاق با هوای سرد میتواند بهترین توصیه باشد.
معمولا مادربورد ها یک سیستم هشدار دهنده ی دمای CPU دارند که زمان افزایش دمای CPU به کاربر هشدار داده و در نهایت رایانه را Restart می کنند.در صورتی که تنظیمات شما طوری باشد که به یکباره دمای CPU را افزایش دهد ممکن است دچار Restart های پی در پی یا عدم راه اندازی رایانه شوید و دیگر نتوانید تنظیمات BIOS خود را تغییر دهید.بنابراین روش برگرداندن اطلاعات پیش فرض BIOS خود را فرا بگیرید.بهترین را ممکن درآوردن و نصب دوباره باتری موجود روی مادربرد است. گاهی هم با جامپرها این کار امکان پذیر است.
از بهترین نرم افزار های موجود برای کنترل سرعت و عملکرد سخت افزار ها CPU-Z , Sissoft Sand
3Dmark2001 و.... است.در ضمن در هنگام کار هیچگونه رفتار غیر عادی مثل قفل کردن های بیش از حد و ... نباید مشاهده گردد.نرم افزار هایی مثل now shutdown نیز برای خاموش کردن رایانه در زمان افزایش دمای CPU است که ضروری به نظر می رسد.برای تست سرعت پردازش نیز می توانید از Superpi استفاده کنید تا مطمئن شوید که سیستم OVERCLOCK شده است.این برنامه عدد پی معروف را تا 32 میلیون رقم پس از اعشار محاسبه می کند و زمان این محاسبات به طور مستقیم با سرعت CPU در رابطه است.در پایان بار دیگر تاکید می کنیم این مقاله صرفا جنبه آموزشی داشته و به منظور بالا رفتن سطح آگاهی شماست.بنابراین به هیچ عنوان شما را توصیه به انجام این کار نمی کنیم. اما در صورت تمایل با مطالعه – تجربه – دقت و حوصله کافی وارد عمل شوید..... نظرات شما عزیزان:
![]() موضوعات
![]() ![]() آخرین مطالب
![]() ![]() آرشيو وبلاگ
![]() ![]() پیوندهای روزانه
![]() ![]() پيوندها
![]()
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |